новини

Снимка: The Economist

Тор Бьорголфсон

Първият исландски милиардер Тор Бьорголфсон, който преди години контролираше някои големи български компании, разказва за бизнеса си в нова автобиография, която вече е на пазара.

"Как спечелих милиарди, изгубих ги и се върнах" (Billions to Bust - and Back) е създадена в съавторство с Андрю Кейв и според рецензията на сп."Икономист" прилича повече на диктовка от зает бизнесмен, отколкото на старателно написан текст.

Но все пак на 244-те страници може да се прочете как млад мъж от страна с 320 000 души население и скандинавски социалистически разбирания се е превърнал в 249-ят по богатство човек на планетата. Когато през 2007г. има 4 млрда долара за 40-я му рожден ден с луксозен Боинг 767г в Ямайка са докарани известни личности от цял свят, Шон Конъри изпраща видео поздравление, а музиката е осигурена от Джамирокуай, 50 сент и Зиги Марли.

Бьорголфсон прави милионите и милиардите си в постсъветска Русия и бившия съветски блок. След като продава руската си пивоварна "Браво" на "Хайнекен" срещу 100 милиона долара, той, умножава тези пари 40 пъти чрез инвестиции в телеком компании предимно в Източна Европа и производителя на генерични медицински продукти "Актавис".

Но една от големите му грешки се оказва влагането на пари в "Ландсбанки", една от трите големи банки на Исландия. Когато избухна финансовата криза в малката островна страна насред Атлантика, само за 18 месеца той изгуби 99% от богатството си и 7 банки, дълговете му наближиха 1 милиард долара, а сънародниците му го презираха, защото смятаха, че ги е измамил.

"Икономист" намира нещо от северните саги в биографията на Тор. Той се ражда в страна в ръцете на тесен елит, който публично подъдржа принципите за обществено равенство, но тайно не се притеснява да си разменя услуги, коментира изданието. Майка му за кратко е била омъжена за Джордж Рокуел, основателят на Американската нацистка партия, баща му – бизнесмен с проблем с алкохола често си навлича гнева на властите, самият Тор бяга от тази клаустрофобична среда, която презира, и прекава над 10 години в Русия и Източна Европа.

С книгата си той не само дава колоритни обяснения защо нещата в бизнеса му са се объркали, но и като вътрешен човек разказва "защо хора, които разполагат с повече пари, отколкото могат да похарчат, отново се изкушават да завъртят рулетката на Фортуна".

Сега Тор Бьорголфсон се извинява на сънародниците си с реклами от първите страници на исландските медии, а инвестиционната му група "Новатор" отново процъфтява.

Както посочва "Икономист", от книгата му с ужас научаваме, че двама от най-проклинатите заради кризата банкери – Джейми Даймън от "Джей Пи Морган" и Браян Мойнихън от "Бенк оф Америка", неотдавна са му позвънили да му предложат помощ.