Апарат на NASA “докосна Слънцето“ за първи път

 

Изследователите на Слънцето направиха огромен пробив благодарение на апарата Parker Solar Probe на NASA. Сондата, изстреляна през 2018, остана историята с влизането си в короната на Слънцето. Това е първият случай, в който космически апарат „докосва Слънцето“ и учените се надяват данните за частици и магнитни полета, събрани от сондата, да ни дадат повече информация за звездата.

Огромно постижение

С прелитането си през горната част на атмосферата на Слънцето, Parker Solar Probe е постижение, което NASA сравнява с първото посещение на Луната. Според Thomas Zurbuchen, ръководител на  дирекцията за научни мисии на агенцията, това е важно не само защото научаваме повече за еволюцията на Слънцето, а и защото това ни помага да надникнем в развитието на звездите в остатъка от Вселената.

Какво значи „докосна Слънцето“

Вероятно не точно това, което си представяте. Слънцето няма твърда повърхност. Неговата свръх нагрята атмосфера се състои от звездна материя, задържана от гравитационни и магнитни полета. Понякога топлина и налягането изтласкват тази материя от Слънцето с такава сила, че тя преодолява силата на гравитацията и магнетизма. Тогава тя напуска слънчевата атмосфера и се превръща в соларен вятър. Соларният вятър пренася магнитното поле на звездата със себе си, докато се разпространява в Слънчевата система. Той се движи толкова бързо, че контактът му със Слънцето е постоянно прекъснат. Ролята на сондата е в уточняването на границите на слънчевата атмосфера.

По време на полета си, през април 2021 Parker Solar Probe се сблъсква със специфични условия на разстояние около 18 милиона километра от повърхността на Слънцето. Те означават, че по време на осмото си преминаване тя официално е влязла в атмосферата на Слънцето. И в историята.

Изображения: NASA