Електрическото BMW iX M60 може да сменя цвета си с натискане на бутон

Ако ви е трудно да изберете между два цвята, в които да поръчате колата си, BMW може да ви предложи решение. Новата версия на електрическият автомобил iX позволява на потребителите да изберат два различни нюанса на екстериора. Магическата технология, наречена iX Flow беше представена на CES 2022 (годишно изложение за потребителска електроника). Аудиторията беше зашеметена от способността на возилото да сменя цвета си от бял в черен само за секунди. (Представяте ли си как обяснявате на пътната полиция, че всъщност колата е друга, не черна, а бяла?)

Електронно мастило

 

Тази удивителна трансформация има общи корени с електронните книги – използва електронно мастило. Иначе казано, цялата повърхност на колата, която е концептуален прототип, е покрита с милиони микрокапсули. Всяка от тях съдържа отрицателно заредени бели пигменти и положително заредени черни. В зависимост от избраната настройка електрическо поле ориентира капсулите така, че колата да бъде в желания цвят.

Практичната страна на нещата?

iX Flow е в експериментална фаза, но според BMW тя може да спести енергия като промени цвета на бял в горещите дни, за да нали количеството абсорбирана топлина. Независимо дали има практически ефект, обаче, технологията е изключително интересна.