Как се печата със седемтонен парен валяк

 

Смея да твърдя, че съм виждал доста печатни технологии, включително отпечатъци от гумите на BMW върху покани за събитие на марката. Това впечатляващо зрелище, обаче, е нещо ново. То е част от фестивала Roadworks и се случва по улиците на Сан Франсиско.

Аналоговите технологии

В света на технологичните гиганти и безброй стартъпи, организацията зад тази инициатива е освежаващо аналогова. San Francisco Center for the Book е неправителствена организация, която е концентрирана върху изкуството на печата и книговезането. Тя е създадена преди 25 години и предлага над 30 работилници, посветени на правене на хартия, висок печат, техники за подвързване и още много процеси. Има хиляди ученици всяка година.

Фестивалът

Освен всичко това, те участват в изключителния фестивал. Това впечатляващо събитие през тази година включваше създаване на линогравюри с парен валяк Buffalo Springfield от 1924. Процесът не е просто аналогов, той предшества дори масовото разпространение на двигателя с вътрешно горене.

Процесът

Процесът изисква дузина пъргави и сръчни доброволци, но резултатът определено си заслужава. Той използва улицата като основа на пресата, като използва гумена подложка, за да изолира ефекта на неравностите и камъчетата. Формата за печат е изработена от MDF, който според екипа е по-подходящ от шперплат, тъй като няма влакна и разпределя натиска равномерно. Върху него се нанася мастилото, след което отгоре се поставя лист хартия. След това върху него се поставят няколко пласта изолация, машината преминава напред и назад и изкуството е готово.

Научете повече: Instagram