Момчета от Афганистан протестират в социалните мрежи срещу забраната момичетата да посещават училище

 

Талибаните забраниха на момичета да посещават средни училища в Афганистан. В знак на солидарност, много момчета също отказаха да посещават училище. Тази табела гласи „Няма да отидем на училище без сестрите си”, pic.twitter.com/BY2RXBFJdk

— Yalda Hakim (@BBCYaldaHakim) 19.09. 2021

Откакто талибаните завладяха Афганистан, екстремистката група внедри нова политика по отношение на образованието. Иначе казано, момчетата от средните училища и гимназиите могат да се върнат в училище, но това не се отнася за момичетата на същата възраст. В отговор на този очевиден опит да попречат на образованието на момичето, млади хора протестират срещу решението в социалните мрежи.

#WithoutMySisterIwillNotGoToSchool

Децата публикуват снимки, на които държат табели, в които споделят как ги кара да се чувстват непочтеното и неравноправно отношение, което получават под управлението на талибаните. Една от най-популярните фрази, която се превърна в хаштаг на каузата е „Няма да отидем на училище без сестрите си“ (#WithoutMySisterIwillNotGoToSchool ).

Много момчета в Кабул демонстрират солидарност като не посещават училище. „Не отидох на училище днес, за да покажа несъгласието си с талибаните и да протестирам срещу забраната момичетата да посещават училище,“ разказва момче на име Rohullah, цитирано от Wall Street Journal. „Жените съставляват половината от обществото. Това показва, че талибаните не са се променили. Няма да отида на училище, докато училищата за момичета също не отворят.

Обещанията и реалността

След като превзеха властта през август лидерите на талибаните обещаха да поддържат образованието на жените, макар и в отделни заведения. Освен това, те гарантираха, че жените ще имат право да работят. За съжаление, обаче, това не се случва и жените са принудени да си останат вкъщи. Изключение правят само тези, които поне за момента не могат да бъдат заменени от мъже.

Много жени и момичета напускат Афганистан, за да продължат образованието и работата си. Някои от тях, като отборът по роботика, съставен изцяло от момичета, имаха шанса да се преместят в Мексико и Катар.