Очарователни скулптури, направени от ориз

 

Падате ли си по онигири? Това популярно японско ястие, направено от ориз, традиционно е във формата на триъгълник или цилиндър, завит в нори. В Япония, обаче, има скулптор, който прави нещата далеч по-интересни и креативни от традиционната форма на ястието.

Изкуство от ориз

 

Авторът е известен в Instagram като Onigiri Gekijō – това означава нещо като  театър с оризови топки. Тя има изключителното умение да  превръща скучните съставки в симпатични и забавни герои. Вдъхновението му идва от попкултурата, аниме герои, кучета и котета. Всяко от неговите творения е толкова симпатично, че да ви е неудобно да го изядете.

Техниката

 

Всяка скулптура, годна за ядене е внимателно изградена от лепкав ориз. Детайлите са направени от сусам, мариновани сливи, осолена сьомга, водорасли и други съставки. В някои случаи оризът е оцветен със соев или други сосове, за да постигне реалистична окраска на героя.

Сред  героите, създадени от Onigiri Gekijō има например Шиба Ину, направено от онигири, коала и любимата ми композиция от разноцветни котки.  Портфолиото ѝ включва и по-сериозни образци като Укийо-е герои, Бетовен и дори Леон от Професионалистът.

Вижте я в действие:

Научете повече: Instagram | YouTube