“Прозрачни тоалетни в Токио ви позволяват да видите колко са чисти преди да влезете”

Има хора, които отказват да използват обществени тоалетни, защото не знаят какво се крие зад вратите им. Властите в Токио разбират тези притеснения и са инсталирали тоалетни с прозрачни стени в обществените паркове. Това позволява на хората да проверят колко са чисти и дали са безопасни преди да решат дали да ги използват.

 

 

Тоалетна с прозрачни стени?

Докато четете това, вероятно си мислите, че нищо на света няма да ви накара да използвате тоалетна, през чиито стени всичко се вижда. И това не е странно. Тук идва и хитрата част: използваният материал е „умно стъкло“, което става непрозрачно, когато тоалетната е заключена и заета. Този проект е създаден от Shigeru Ban, и финансиран от неправителствената организация Nippon Foundation, заглавието му е The Tokyo Toilet. 16 различни творци са получили задача да създадат нов дизайн на 17 обществени тоалетни в окръг Шибуя, за да ги направят по-приемливи и привлекателни.


https://youtu.be/ab9HctaAtaU

 

Дизайнът

 

 

Тоалетните с впечатляващия дизайн от Ban са инсталирани в парковете Yoyogi Fukamachi и Haru-no-Ogawa. Интелигентният дизайн се бори с възприятието, че обществените тоалетни са „тъмни, мръсни, миризливи и опасни“ и комуникира, че те са достъпни за всеки, включително за хора с увреждания. Цветовете им са адаптирани така, че да пасват на обстановката, в която са разположени.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.