Разгледайте „Нощната стража“ на Рембранд с резолюция от 717 гигапиксела

Тази снимка на „Нощната стража“ на Рембранд, нарисувана през 1642 година се състои от умопомрачителните 717 милиарда пиксела. Тя позволява да разгледате изключителните детайли и умение на художника, вложени в шедьовъра от Нидерландския златен век както никога досега. Екип на музеят Rijksmuseum в Амстердам, където в момента се намира произведението, е заснел 8439 снимки и е създал гигантско композитно изображение.

Невероятни детайли

„Нощната стража” е сред най-известните произведения на Рембранд. Размерът ѝ е около 430х350 см и тя е свидетелство за прочутото умение на художника да използва светлината и сенките, за да вдъхне живот на фигурите, чиито размери за близки до реалните.  Композитното изображение на Rijksmuseum показва детайли като напуканата повърхност на боята, следите от четките и леките вариации на пигментите, които няма как да видите, дори да стоите на сантиметри от оригинала. Можете да увеличите и да видите в детайли козината на кучето, светлината, която се отразява от метала на оръжията, орнаментите по дрехите на героите и всеки детайл на лицата. Изображението съдържа и прорез с нож, направен върху картината през 1975 година.

Можете да видите всичко това и още много тук.

В допълнение към проекта, екипът е използвал изкуствен интелект, за да възстанови части от картината, които са били изрязани през 1715, включително двама стрелци от лявата страна и част от шлема на войника в дясно.

Снимки: Rijksmuseum