“Скоро може да носите кецове, направени от царевица, грозде или ябълки”

MoEa предлагат в Kickstarter да подкрепите проекта им за кецове от „веган кожа“. Те твърдят, че този материал от растителен произход емитира 89% по-малко въглеродни емисии от обикновената кожа. И освен това помага да решим проблема с разхищението на храна.

„Кожа“ от отпадни продукти от растения

Можете да изберете едно от пет растения: царевица, ананас, ябълка, кактус или грозде. Лесно може да си помислите, че „веган кожата“ е просто поредното безполезно хрумване. Всъщност тя не е лишена от логика, защото отглеждането на животни е причинител на над 10% от въглеродните емисии в световен мащаб. Обработката на кожата води до освобождаване на тонове токсични химикали. Очевидната алтернатива на естествената кожа, пластмасата, освен, че е практически невъзможна за рециклиране, постепенно се разпада с времето и миниатюрни парченца от нея попадат в земята, въздуха, вода и в крайна сметка в храната, което консумираме.

 

 

49% растителен продукт

Тези кецове имат средно 49% растително (или плодово) съдържание. Те използват дишащи дървесни влакна за вътрешната част на обувката, рециклирана тъкан от бамбук за вътрешната част. В зависимост от това какво изберете, външната част на кецовете ви може да използват материал, базиран на царевица, ананас, ябълка, листа от кактуси или люспи от грозде, останали след производство на вино. Тези съставки са скрепени с 40% рециклирана гума и лепило на водна основа. Връзките са от органичен памук. Кутията, логично, също е от рециклиран картон.