“Скулптор и 60 000 пчели пресъздадоха бюст на Нефертити от пчелна пита и восък”

Този бюст е създаден в чест на Нефертити, една  от най-известните фигури от древен Египет, която е царувала заедно с фараона Ехнатон, по време на религиозни брожения. Вдъхновен от древното наследство на монументалното произведение, нидерландският скулптор Tomáš Libertíny е посветил две години на създаването на „нова кралица“. Той започнал със създаване на 3D модел на оригиналния бюст. След това прибягнал до помощта на 60 000 пчели, за да вдъхне живот на произведението.

 

 

 

 

 

Пчелите като скулптури

Произведението е преминало през две фази. Първоначално то е показано в Kunsthal  в Ротердам като инсталация и посетителите са можели да наблюдават как пчелите изграждат произведението в музея. В този момент пчелната колония е заемала празната рамка и е добавяла пчелна пита и восък, които бавно придавали форма на скулптурата.

През следващата година, Бюстът е завършен и е изложен като част от самостоятелната изложба на Libertíny, наречена Меланхолия, в Rademakers Gallery в Амстердам. Естественият восък е сред най-устойчивите материали. Скулптурата с лекота ще издържи хиляди години, ако е съхранявана при подходящи условия, допълва автора.

Деликатност и издръжливост

„Намирам за вълнуващо противопоставянето между чупливо и устойчиво. Също като с хората, понякога чувствителните сърца са най-корави от всички. Мисля, че това е доста силно послание, особено, когато е представено под формата на една от най-култовите женски фигури  в историята,“ разказва Libertíny.

Научете повече: Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.