Сравнение на ракетите по света – в миналото, настоящето и бъдещето

SpaceX Starship може би ще е следващата ракета, която ще изведе хора до Луната, но няма да е първата, а вероятно няма и да е последната. От средата на миналия век човечеството изследва космоса със все по-бързи темпове. Изстрелвали сме изкуствени сателити, космически станции и космически кораби, всички с помощта на ракетни двигатели.

Различни типове и размери

Тази красива инфографика, създадена от дизайнера Tyler Skarbek събира на лист хартия (или файл) много различни ракети, в реален мащаб. На нея са описани държавата, в която са създадени, годините на употреба и отношението на успешни/провалени мисии.

Как се справят?

Преди използването си като средство за придвижване в космоса, ракетите са разработени като балистично оръжие. Първата ракета, която официално достига космоса, според дефиницията на Fédération Aéronautique Internationale като преминава линията Kármán, която е на 100 км над морското равнище е печално известната V-2 (или Фау-2) през 1944. След края на втората световна война технологията на V-2 попада в ръцете на САЩ, СССР и Великобритания. Вернер фон Браун, човекът зад V-2 проектът е сред основните учени зад Saturn V, ракетата, която изведе хора до луната.

Следващите етапи са студената война, космическото състезание, които в крайна сметка доведоха до модерните космически съдове, включително произвеждани от частни корпорации.

Научете повече: skrabek.com