Триумфалната арка, омотана от Кристо и Жан-Клод

 

В продължение на две седмици, L’Arc de Triomphe или Триумфалната арка в Париж, беше опакована. Тази инсталация е реализация на проект, създаден от екипа на съпрузите Кристо и Жан-Клод,  които починаха съответно през 2020 и 2009. Проектът е от 1962.

Опакованият символ на Париж

L’Arc de Triomphe, Wrapped, е временна инсталация в Париж, която съществува две седмици, от 18-и септември до 3-и октомври тази година. Проектът е реализиран съвместно с Националният център за монументите в сътрудничество с градската управа, както и подкрепата на Centre Pompidou. Триумфалната арка беше опакована в 25 000 кв. м. полипропилен в сребристо син цвят, който може да се рециклира. Той се държеше на мястото си с помощта на 3000 метра червено въже.

Историята

През 1961, три години след като са се срещнали в Париж, Кристо, който е роден в Габрово, и Жан-Клод започват да създават изкуство в обществени пространства. Един от проектите им е опаковане на обществена сграда. Когато пристига в Париж, Кристо живее в малка стая  близо до Триумфалната арка и оттогава е пленен от монумента.  През 1962, той създава фотомонтаж на опакованата Триумфална арка, гледана от Avenue Foch, а през 1999 и колаж. 60 години по-късно, проектът му се превърна в реалност.

Още информация: christojeanneclaude.net