Удивителна машина поправя дупки в настилката и ги превръща в реклама

 

Случвало ли ви се е да видите дупка в асфалта и да си помислите „Това не е лошо място за реклама?“. Признавам, на мен не ми се е случвало. Но тази машина, наречена Roadfix цели да превърне проблемите във възможности и да превърне проблемите на пътя в маркетингови възможности. Идеята е интересна и звучи сякаш цели да мотивира големи брандове да се включат в поддържането на градската среда, благодарение на възможността да включат логото и посланието си в градската среда.

Как работи

Машината функционира като кръстоска между валяк и форма за изрязване на сладки. Той се задвижва чрез бутане и запълва дупките в настилката с бетон. В процеса той „отпечатва“ логото на компанията върху кръпката.

Начинът на работа на остроумния Roadfix не е сложен. Той има контейнер, в който се смесват вода и цимент, разбърквани с помощта на електромотор, инсталиран в задното колело. Когато сместа е готова, операторът натиска бутон, който премества контейнера в работна позиция и втори бутон, който позволява запълването на дупката. Едновременно с това специално произведена ролка преминава през мокрия бетон и щампова логото на компанията, подобно на печат.

Идеята

Roadfix е измислен от италиански дизайнери, на които хрумнало да съчетаят поддръжката на улиците и тротоарите с възможност за малко безплатна реклама. Той е възможност, която може да позволи на частния бизнес да помогне на общините за (поне временно) подобряване на инфраструктурата. Според създателите на продукта, той може още да разшири по креативен начин предложенията на рекламните агенции към клиентите им и да допълни други елементи на външната реклама, например билборди.

Roadfix e отличен с награда James Dyson.

Дизайнери: Alessio Puleo, Silvana Migliozzi и Luca Grosso