“Футуристична електрическа кола почиства околния въздух”

Какво търсите, когато си купувате кола? Heatherwick Studio и китайският производител на електрически автомобили IM motors са създали автомобил, наречен Airo, който предлага интересно съчетание от качества. Airo е компактен градски електрически автомобил. Той си поставя и твърде амбициозна цел по отношение на опазването на градската среда и природата като цяло.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Амбициите и реалността

Като цяло, на този етап, екологичността и ефективността на електрическите автомобили са под въпрос. Те намаляват замърсяването в градската среда, но производството им отнема много ресурси и генерира значителни въглеродни емисии. Налице са и социални съображения, без дори да споменаваме за начина на получаване на електричеството, с което се зареждат батериите им.

 

 

Подходът на Airo

Този автомобил е оборудван с усъвършенствана HEPA система за филтриране (което може да се каже и за повечето прахосмукачки). Интересното в случая е, че колата активно филтрира околния въздух. Системата създава вакуум при движението на возилото и принуждава въздух да преминава през филтъра, като по този начин премахва фините прахови частици от него. Идеята е, че тази кола може да помогне за пречистването на въздуха в замърсена градска среда. Подозирам, че и изразът „смяна на въздушния филтър“ ще придобие нови измерения. Предимно финансови.

 

 

Интересен дизайн

Колата има интересен дизайн с много извивки, които изглеждат аеродинамични. Вътрешният дизайн е още по-интересен  Heatherwick Studio са го организирали така, че да предлага максимален комфорт и удобство. Вътрешността можд а се трансформира в различни функционални варианти като стая за почивка, за игра, спалня. Въртящите се седалки могат да се превърнат в маса за четирима. Има и голям екран за гледане на филми и телевизионни игри.

Възможно е производството да започне в началото на 2023.

Още информация: Heatherwick Studio | Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.