“Японски град използва част от помощите, отпуснати заради COVID-19, за гигантска статуя на летящ калмар”

Статуята се намира в Ното, Япония. Не особено изненадващо, тя е предизвикала известни противоречия в обществото. Рибарското селище в префектурата Ишикава е издигнало 13-метрова статуя на летящ калмар, който е местен деликатес. Дотук нищо странно, особено по японските стандарти. Проблемът идва от факта, че властите са признали, че градът е платил за статуята с част от парите, отпуснати за борба с последствията от COVID-19.

 

 

 

 

 

 

 

 

Помощите

Японското правителство се опитва да помогне на различни области в страната, засегнати от пандемията, като отпуска средства от национални фондове, предназначени за подкрепа на икономиката в кризисни ситуации. Ното е получил 800 милиона йени или около 6 милиона евро. Въпреки, че не е задължително парите да се използват директно за борба с последствията от пандемията, някои хора намират, че твърде голяма част от тях са похарчени за статуята на летящия калмар.

Подкрепа на Туризма

Случаите на COVID-19 в Ното са много по-малко от тези в големите японски градове и идеята на администрацията е била да стимулира туризма в района. Цената на скулптурата не потвърдена официално, но се спекулира, че е цената на калмара е около 25 милиона йени или 190 000 евро.

Не е евтин, но на мен ми се струва доста симпатичен.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.