“Art Nouveau плакатите на Алфонс Муха превръщат печата в изкуство”

За да се противопостави на академичното изкуство на IXX в. ново творческо движение започва да се формира в Европа. То е наречено Art Nouveau. Разпростира се в много дисциплини, включително архитектура и приложни изкуства, но е най-застъпено в областта на изящните изкуства. Художниците откриват вдъхновение както в органични, така и в геометрични форми. Резултатът е елегантен дизайн, с флорални мотиви и архитектурни форми.

Алфонс Муха

 Чешкият художник Alphonse Mucha  вероятно е най-изявеният представител на Art Nouveau. Той е разработил характерен стил, известен като „le style Mucha (стилът на Муха) и е международно признат за „Майстор на Art Nouveau плаката.”

 

 

 

Плакатът като изкуство

През IXX в. изкуството е било достъпно само за елита. Муха, обаче, вярвал, че то трябва да е на разположение за всеки, независимо от социалната му класа, Той работил заедно с издателя и печатар F. Champenois, за да създаде серия литографии. Става дума за плакати, създадени специално за декорация на интериорни стени. Някои от тях все още могат да бъдат видени в много домове.