“BMW Isetta Малкото бягство”

1964. Берлин е разделен между Изтока и Запада. Войниците, които пазят гражданите на Германската Демократична Република да не избягат в Западна Германия, имат заповед да стрелят на месо. И едно миниатюрно BMW има своята роля в историята.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автомобилът, който обикновено се свързва с падането на Берлинската стена, е друг. Но, редом с небезизвестният Трабант, BMW Isetta има своята скромна роля в борбата за демокрация.

 

 

Бягството

Klaus-Günter Jacobi помага на най-добрия си приятел да избяга от Източна Германия като го превежда през Стената – бариера, която разделя града и държавата. Това става в един от най-нетипичните автомобили на BMW – Isetta. Тази кола е представител на следвоенната тенденция за създаване на малки, компактни и икономични коли, buble cars, която се появява в банкрутиралата Европа. (Същото, но по-смислено, се случва и в Япония, която и до днес има своите К-коли.) Isetta е и най-популярната кола с едноцилиндров двигател в историята, произведени са 160 000 броя.

 

Колата е специално и изобретателно модифицирана, за да може вътре да се скрие човек, без да е лесно забележим. Бягството е брилянтно изпълнено и въпреки много рискови моменти, успява. Идеята за създаване на скрито отделение, достатъчно да побере възрастен в кола с ширина 140 и дължина 230 см звучи абсурдно.

Вижте цялата история на сайта на BMW.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.