“Coca-Cola представи нови екологични хартиени бутилки, които са готови за тестване”

Не е тайна за никого, че замърсяването с пластмаса е сред най-сериозните проблеми за околната среда. Потребителите все по-често търсят екологични алтернативи и компаниите могат да бъдат принудени да направят сериозни промени в продуктите си. Coca-Cola беше обявена от breakfreefromplastic за марката, която причинява най-сериозно замърсяване за няколко поредни години. Сега Coca-Cola представи прототип на екологични хартиени бутилки, които могат да ѝ помогнат да загуби водещата си позиция в списъка.

Бутилката от хартия

Бутилките са разработени съвместно с датската компания Paboco, която е специализирана в създаването на хартиени бутилки. Създаването на хартиена бутилка от хартия, които са толкова ефективни, колкото пластмасовите, е значително предизвикателство, но резултатът вече е готов за изпитания.

 

 

 

Проблем №1: водоустойчивост

Ако някога сте използвали хартиена сламка за пиене, знаете за какво става дума. Как можете да накарате безалкохолното да не се просмуче в бутилката и да не я разруши? За целта Paboco са използвали тънък слой пластмаса между хартията и течността. Според Michael Michelsen, директор на бизнес развитието на компанията, тази органична бариера  е приложена в минимална степен и така защитава напитката, а бутилката е екологична.

Проблем №2: налягане

Налягането на газираната напитка е допълнително предизвикателство. Бутилката трябва да е херметична, за да не може газът да я напусне или да попаднат замърсители. Освен това трябва да може да бъде адаптирана към дизайнерският език на пластмасовите и металните версии. Може ли да се печата директно върху бутилката? Може ли бутилката да се промени лесно, ако има нужда от нов дизайн? Решенията на тези въпроси са отнели седем години експерименти и разработка.

 

 

 

Изпробване

Първите хартиени бутилки ще се появят пробно на пазара в Унгария през това лято. В тях ще бъде плодовата напитка на компанията, Adez. Пробната партида ще е от 2000 бутилки.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.