“RIP Milton Glaser: човекът, който създаде култовото лого „I Heart NY“”

Със смъртта на Milton Glaser светът загуби легенда. Всепризнатият графичен дизайнер почина на 91 години от естествена смърт на 26-и юни, датата,на която е роден. Най-известното му произведение е култовото „I ❤ NY“. Той е роден и живее в Ню Йорк, а приносът му в начина, по който възприемаме градът е огромен. Други аспекти на приноса му във визуалната комуникация са постера му за Боб Дилън и участието му в създаването на списание New York.

milton glaser copyright Its Nice That and photographer Katharina Poblotzki_4.jpg

 

I Heart NY

Glaser, на когото е посветен документален филм от 2018, наречен I Heart NY, е роден в Бронкс в семейство на унгарски евреи. Още като дете той е запленен от изкуството, завършва Cooper Union и работи за няколко фирми за графичен дизайн, преди да основе своя собствена.

 

Плакатът с Боб Дилън

В началото на кариерата си, през 1966, Glaser получил задание да направи дизайн на плакат за Greatest Hits  на Боб Дилън. Плакатът, който днес има култов статус показва профила на Дилън с косата му, изпълнена с виещи се цветни елементи. Вдъхновението на Glaser идва от автопортрет на Marcel Duchamp и адаптиран към психеделичната култура на 60-те.

Списание New York

Само две години по-късно Glaser и журналистът Clay Felker създават списание New York, то бързо се превръща в лидер в Новата журналистика и стила му на писане и графика често са имитирани от различни издания. Glaser напуска списанието през 1977.

Логото

Същата година, докато се вози в нюйоркско такси, Glaser скицира логото, което ще дефинира кариерата му и с което ще бъде запомнен. Заданието му е да създаде нещо, което да привлече повече туристи в Ню Йорк и да отвлече фокуса от престъпността и финансовите проблеми, които излизали от контрол. Семпъл и лесен за запомняне, дизайнът на Glaser подрежда „Аз“ и червено сърце върху инициалите на града.

Самият той дори не си е мечтал за успехът на логото. „Мислех, че ще изкара две седмици,“ казва той. „Странно, но проработи. Проработи, защото наистина изразяваше начина, по който се чувстват хората. Те искаха да кажат „Обичам Ню Йорк“. Glaser подарява логото на града.